[World of Tanks] Rozebereme si tank - Type 59

27.01.2013 16:31

V rámci Čínsko-Sovětské smlouvy o přátelství, alianci a vzájemném pomoci se začal vyvíjet tank s továrním názvem WZ120. Původně bylo dodáno několik tanků T-54A s čínskými komponenty. Finální provedení Typ 59 bylo schváleno roku 1959. První verze se lišily pouze v detailech.

Tank má charakteristickou zakulacenou věž a čtyřčlennou posádku. Řidič sedí nalevo před věží v korbě. Nabíječ sedí vpravo od hlavního kanonu, kdežto střelec a velitel tanku zaujímají pozici v levé časti věži.

Tank byl původně vyzbrojen sovětským 100mm kanonem D-10T, avšak postrádal noční pozorovací zařízeni a stabilizátor. Mohl odpalovat jak sovětskou munici, tak domácíčínskou typu APFSDS-T s dosahem až 2 400 metrů.

Tanku se podobně jako ruskému T-54/55 dostalo širokého exportního úspěchu. Byl bojově nasazen běhěm války ve Vietnamu, kdy se nacházel v řadách severovietnamské armády. Hrál důležitou roli pří čínsko-vietnamském konfliktu a ve velkém množství byl vyvezen do Iráku, kde byl nasazen ve všech třech válkách v Perském zálivu.